CRYPTO

TOP firmy v metaverse: Ktoré značky vstúpili do virtuálneho sveta?

DAO dApps DECENTRALIZATION METAVERSE NFT
TOP firmy v metaverse: Ktoré značky vstúpili do virtuálneho sveta?

TOP příspěvky

WEXO na konferencii o kryptomenách v srdci Slovenska predstavilo novú aplikáciu
COLD STORAGE/COLD WALLET CRYPTOCURRENCY CRYPTOCURRENCY ADDRESS PAPER WALLET WALLET SOFTWARE WALLET TOKEN

WEXO na konferencii o kryptomenách v srdci Slovenska predstavil...

Na konferencii pre odborníkov, fanúšikov kryptomien aj pre širokú verejnosť, ktorá sa zaujíma o kryptoaktíva, preds...

Čtěte více
Satoshi Nakamoto: Záhadný otec bitcoinu
1 SATOSHI (0.00000001 BTC) DECENTRALIZATION GENESIS BLOCK SATOSHI NAKAMOTO

Satoshi Nakamoto: Záhadný otec bitcoinu

Svet dodnes nepozná pravú identitu tvorcu bitcoinu. Kto v skutočnosti stojí za revolučnou technológiou blockchain?...

Čtěte více
NFT - Najvzrušujúcejšia novinka v kryptomenách
DIGITAL ART NFT

NFT - Najvzrušujúcejšia novinka v kryptomenách

Nezameniteľné tokeny, alebo NFT, zažívajú v roku 2021 absolútny boom. Viete, čo to NFT vlastne sú a prečo majú niek...

Čtěte více

Vo virtuálnom svete metaverse otvárajú firmy vlastné pobočky. Pozrite sa, ktoré známe spoločnosti už v metaverse nájdete.
Pojem metaverse sa rozšíril cez internet koncom minulého roka a stal sa horúcou témou po tom, ako Mark Zuckerberg premenoval svoju spoločnosť Facebook na Meta a zároveň predstavil svoju víziu metaverse. Myšlienka virtuálneho sveta, ktorá ukrýva obrovský potenciál, okamžite prilákala stovky spoločností.

Nike

Jedna z najväčších značiek na svete, v spolupráci s Roblox, prichádza s novým projektom Nikeland, v ktorom hráči dostanú možnosť zahrať si rôzne športové hry alebo zabehať si na dlhé trate, a tým získať virtuálne peniaze. Následne si budú môcť kúpiť a vyskúšať rôzne topánky alebo avatarov, ktorých daný svet ponúka.
Tento projekt nie je prvý, do ktorého sa Nike zapojil v súvislosti s metaverse. Už začiatkom minulého roka mali zákazníci možnosť, pomocou rozšírenej reality, navštíviť dom inovácií v New Yorku. Po vstupe do domu boli pripravené rôzne zábavne aktivity s jasným cieľom - zaujať zákazníkov.

Snapchat

Snap je jednou z rastúcich spoločností v metaverse, ktorá oznámila spustenie svojich avatarov pomocou 3D Bimojis. Tieto filtre avatarov využívajú rozšírenú realitu, ktorá zobrazuje výzor používateľov v digitálnom svete, a taktiež umožňuje avatarom meniť svoje oblečenie a tváre podľa nálady.
Spoločnosť taktiež prichádza na trh aj so svojimi AR okuliarmi Spectacles, ktoré premietajú obraz pred vašimi očami, čím sa zorné pole užívateľa mení na virtuálnu obrazovku počítača, na ktorej môže prijímať správy, hrať hry a komunikovať s digitálnym alebo skutočnými objektmi naraz.

Gucci

Už počas minuloročných dvoch májových týždňov bol priestor Gucci Garden dostupný pre každého na platforme Roblox. Zákazníci mali možnosť zažiť víziu a estetiku kreatívneho riaditeľa značky Alessandra Micheleho, ktorý v hre vypustil aj kúsky z limitovanej edície.
Odvtedy fyzická výstava precestovala niekoľko miest po celom svete, no kvôli pandemickým opatreniam sa spoločnosť Gucci rozhodla ponechať aj virtuálnu verziu, kde ľudia môžu nakupovať a vychutnať si víziu Alessandra doteraz.

Zaha Hadid Architects: Liberland

V dnešnej dobe sú digitálne modely a návrhy základom pri väčšine procesov navrhovania priestorov a stavieb pred samotným začiatkom budovania v reálnom svete, no v prípade metaverse je to finálny produkt. Práve to je jeden z potenciálov, ktorý si všimol hlavný architekt Patrik Schumacher, ktorý vedie snahu Zaha Hadid Architects pridať "metaverse dizajn" do zoznamu produktov firmy.
„ZHA v súčasnosti intenzívne investuje do budovania tímov okolo viacerých projektov súvisiacich s metaverse, ktoré prichádzajú online. Nechceme sa však odkloniť od architektúry vo fyzickom svete. Myslím si, že môžeme byť všestranná dizajnová firma, ktorou sme vždy aj boli,“ povedal hlavný architekt. Vízia Schumachera o metaverse je taktiež vybaviť budovy holografickými projektormi, ktoré umožnia ľudom žijúcim v zahraničí pripojiť sa na video stretnutie na obrazovke radšej v 3D, než v 2D zobrazení.

Zaha Hadid Architects (ZHA) sa vstúpilo do metaverse s plánmi vybudovať virtuálny svet zakrivených architektonických foriem pre skutočný Liberland, neuznaný libertariánsky mikroštát medzi Chorvátskom a Srbskom, ktorý v roku 2015 vyhlásil pravicový český aktivista Vít Jedlička.

JP Morgan

Spoločnosť odhaduje trhový potenciál metaverse na 1 bilión amerických dolárov v ročných príjmoch. JP Morgan vidí neobmedzené možnosti v tom, čo metaverse ponúka a vydáva bielu knihu, v ktorej svojim klientom načrtáva plný potenciál virtuálneho priestoru.
JP Morgan sa taktiež stala prvou bankou, ktorá vstúpila do metaverse a otvorila si vlastný salónik v Decentralande. Onyx Lounge je odvodený od bankového balíka firmy, ktorý je založený na blockchaine Etherea a ponúka inštitúciám či podnikom príležitosť vstúpiť do metaverse. Salónik sa nachádza v Metaiuku, čo je virtuálna verzia tokijskej nákupnej štvrte Harajuku. V priestoroch sa okrem potulujúceho sa tigra, na ktorého dohliada portrét šéfa banky Jamieho Dimona, dá sledovať aj rozhovor odborníkov o krypto trhu.

Heineken

Heineken je jednou z najnovších značiek, ktoré vstúpili do metaverse a predstavila svoje strieborné pivo v Decentralande. Vo svojej reklame prezentuje „pivo bez kalórií, bez skrytých prísad a ... bez piva“. Nové pivo spoločnosť predstavila s iróniou na podujatí v Decentralande za prítomnosti globálneho šéfa Heinekenu, Brama Westenbrinka. Aj týmto spôsobom chce firma docieliť hlavný zmysel produktu, ktorým je spájať ľudí na jednom mieste a socializovať sa. Zároveň tým dokazuje, že metaverse môže byť skutočne neobmedzený a ponúka používateľom ďalší spôsob ako sa vyjadriť.

Louis Vuitton

V lete minulého roka spoločnosť Louis Vuitton spustila NFT hru "Louis: The Game" pri príležitosti 200. výročia narodenia zakladateľa, ktorá strhla veľkú pozornosť a na chvíľu sa dostala až na prvé miesto v zozname bezplatných hier IOS. Postavu v hre stvárnila Vivienne, ktorá sa podobala na Louisa Vuittona. Hráči môžu v rámci hry cestovať do sveta, kde skúmajú dedičstvo módneho domu a zbierajú sviečky, ktoré im slúžia ako kľúče pre prístup na ďalšiu úroveň. Hráči počas hry natrafia na rôzne NFT diela, predovšetkým od umelca Beeple.

Disney

Dokonca aj rozprávkový svet Waltera Disneyho vstupuje do digitálnej sféry. Disney uviedlo, že metaverse považuje za ďalšiu evolúciu ich 100-ročnej histórie.
Početné množstvo vývojových tímov spoločnosti už vytrvalo pracuje na preskúmaní tohto nového strieborného plátna. Generálny riaditeľ je natoľko zvedavý, do akej miery dokáže oživiť ich rozprávkové postavy, že požiadal svojho zamestnanca Mikea Whitea, aby konkrétne viedol stratégiu pre vstup do metaverse. Mike White, ktorý pracuje pre giganta v zábavnom priemysle už 10 rokov, bude dohliadať na tím skúmajúci nové možnosti digitálneho sveta.
„Dnes máme príležitosť prepojiť tieto vesmíry a vytvoriť úplne novú paradigmu toho, ako diváci prežijú a zapoja sa do našich rozprávkových príbehov,“ prezradil pre denník BBC Chapek, generálny riaditeľ spoločnosti The Walt Disney.

Snoop Dogg

Známy americký raper patrí medzi rastúci počet celebrít, ktoré sa chcú zapojiť do metaverse a nárokujú si vlastné pozemky v digitálnych svetoch. Snoop Dogg už v roku 2021 začal stavať svoj vlastný "Snoopverse" na platforme The Sandbox. Podľa jeho slov sa vždy snažil hľadať nové spôsoby, ako sa spojiť so svojimi fanúšikmi. Raper plánuje usporadúvať koncerty aj vo virtuálnom svete, a tým umožniť jeho zahraničným fanúšikom zabaviť sa na jeho vystúpeniach. Skutočnosť, že sa spevák ocitol vo virtuálnom svete, zdvihla aj ceny pozemkov v jeho okolí. Začiatkom decembra minulého roka si jeden z fanúšikov a zberateľov NFT kúpil pozemok hneď vedľa celebrity za neuveriteľných 450 tisíc dolárov.
Toto nie je jediný spôsob, akým raper prichádza do digitálneho priestoru. Podľa najnovších informácií Snoop Dogg príde v apríli do Call of Duty a bude dostupný v hrách Warzone, Vanguard a Mobile. Hráči dostanú okrem jeho skinu aj 3 alternatívne oblečenia a Snoopovu zbraň.

Čo nás čaká?

Vyššie spomenuté spoločnosti sú len špička ľadovca firiem, ktoré sa doposiaľ prezentovali v metaverse, a ešte sa len máme na čo tešiť. Walmart už v decembri minulého roka podal ochranné známky a patenty, z ktorých vyplýva, že maloobchodník má v úmysle vyrábať a predávať rôzny sortiment produktov vo virtuálnom svete a zďaleka nie je jediný.
Metaverse ovplyvní priemyselné a technologické odvetvia, no spoločnosti, ktoré z toho môžu profitovať najviac sú práve spotrebiteľské značky. Vyššie uvedené príklady poukazujú na fakt, že s metaverse už marketing nebude fungovať tak, ako sme ho doposiaľ poznali a zmení spôsob, akým spoločnosti interagujú so svojimi zákazníkmi.