CRYPTO

Zaujímavosti o bitcoine a prečo jeho cena nie je dôležitá?

ATH BITCOIN (BTC) BLOCKCHAIN HODL (Hold On for Dear Life) CRYPTOCURRENCY SATOSHI NAKAMOTO
Zaujímavosti o bitcoine a prečo jeho cena nie je dôležitá?

TOP příspěvky

WEXO na konferencii o kryptomenách v srdci Slovenska predstavilo novú aplikáciu
COLD STORAGE/COLD WALLET CRYPTOCURRENCY CRYPTOCURRENCY ADDRESS PAPER WALLET WALLET SOFTWARE WALLET TOKEN

WEXO na konferencii o kryptomenách v srdci Slovenska predstavil...

Na konferencii pre odborníkov, fanúšikov kryptomien aj pre širokú verejnosť, ktorá sa zaujíma o kryptoaktíva, preds...

Čtěte více
Satoshi Nakamoto: Záhadný otec bitcoinu
1 SATOSHI (0.00000001 BTC) DECENTRALIZATION GENESIS BLOCK SATOSHI NAKAMOTO

Satoshi Nakamoto: Záhadný otec bitcoinu

Svet dodnes nepozná pravú identitu tvorcu bitcoinu. Kto v skutočnosti stojí za revolučnou technológiou blockchain?...

Čtěte více
NFT - Najvzrušujúcejšia novinka v kryptomenách
DIGITAL ART NFT

NFT - Najvzrušujúcejšia novinka v kryptomenách

Nezameniteľné tokeny, alebo NFT, zažívajú v roku 2021 absolútny boom. Viete, čo to NFT vlastne sú a prečo majú niek...

Čtěte více

Bitcoin nevymysleli ako prostriedok na rýchle zbohatnutie, ani ako investičné aktívum. Napriek tomu, že mnohí by chceli dnes vidieť hodnotu bitcoinu nad 100 000 USD, základná myšlienka bitcoinu spočíva v slobode a tichej revolúcii.

V čase, keď svet zápasí s infláciou a trhy sa otriasajú v „bear markete“, by sme si mali pripomenúť jedinečnosť, zaujímavosti a základné vlastnosti, ktoré robia z bitcoinu cennosť, pre ktorú naň upiera zrak celý svet.

Kľúčová inovácia

Bitcoin sa považuje za jednu z najdôležitejších inovácií od vynájdenia internetu. Silu blockchainu, akejsi verejnej účtovnej knihy, ktorá funguje decentralizovane bez centrálnej autority, si už dnes mnohí uvedomujú a preto sa dnes často hovorí, že spôsobí revolúciu vo všetkých odvetviach.

TIP: Neviete, čo je to blockchain? Pozrite si krátke video, kde vám to vysvetlíme

Nevieme, kto vytvoril bitcoin

Otcom bitcoinu je Satoshi Nakamoto. Nie je to však Japonec, ako by sa mohlo zdať. Je to pseudonym, ktorého pravú identitu dodnes nepoznáme. Nevieme ani to, či išlo o jednu osobu alebo o skupinu osôb. Satoshi popísal fungovanie bitcoinového protokolu už v roku 2008, v roku 2011 však komunitu však náhle opustil.

TIP: Kto stojí za technológiou blockchain? Pátrajte s nami – kto je Satoshi Nakamoto?

Vzácnosť bitcoinu sa prirovnáva k zlatu

O bitcoine sa často hovorí ako o digitálnom zlate. Je to prvá masovo rozšírená kryptomena, ktorá má ekonomické vlastnosti podobné zlatu, ktoré je tiež decentralizovanou analógovou menou, keďže nik ho centrálne nevydáva. Kurz bitcoinu je daný čisto trhom, na rozdiel od zlata však bitcoiny nie sú hmatateľné a podobne ako v prípade zlata, je ich obmedzené (v prípade bitcoinu vopred dané) množstvo.

Bitcoin ťažia baníci

Fungovanie celej bitcoinovej siete riadi pokročilý matematický algoritmus. Jeho fungovanie popísal už spomínaný Satoshi Nakamoto. Celý protokol a „whitepaper“ (rodný list kryptomeny) je verejný a ktokoľvek si ho môže overiť. Satoshi geniálne využil kryptografiu, znalosti z ekonómie a počítačových vied, vďaka čomu sa na základe konsenzu „proof-of-work“ bitcoiny postupne uvoľňujú do obehu. Tieto nové vyťažené bitcoiny získavajú ako odmenu mineri, ktorí na základe výpočtov algoritmov potvrdzujú bitcoinové transakcie. Samozrejme, mineri to nerobia manuálne, ale vďaka hardvéru s veľkým počítačovým výkonom.

Bitcoinov je obmedzené množstvo

Bitcoin je deflačná mena. Dôvodom je to, že jeho počet je vopred daný a obmedzený. Pri zrode bitcoinu Satoshi Nakamoto určil, že maximálne množstvo bitcoinov je 21 miliónov. Nikto, žiadna autorita to nedokáže zmeniť. Postupné uvoľňovanie bitcoinov do obehu sa skončí okolo roku 2140, keď bude vyťažený posledný bitcoin.

Bitcoin nikto neriadi, ani ho nik nevie zastaviť

Fungovanie bitcoinu je postavené na decentralizovanej sieti blockchain. Tá v sebe ukrýva množstvo výhod. Jednou z kľúčových vlastností je decentralizácia. To znamená, že jeho fungovanie nedokáže manipulovať a ovládať žiadna centrálna autorita, napríklad banka alebo vláda.

Bitcoin je bezhraničný

Prvá decentralizovaná kryptomena bitcoin nepozná hranice. Nepozná a nerieši štátnu príslušnosť, rasu, pôvod, pohlavie... Skrátka, je to slobodná mena. Posielať bitcoinové transakcie môže ktokoľvek veľmi jednoducho podobne, ako môže odoslať mail. Nepotrebuje na to účet v banke ani iné tradičné nástroje. Práve preto je bitcoin populárny v rozvojových krajinách so slabou bankovou infraštruktúrou.

Svetovo uznávaný

Bitcoin si svoju dôležitosť vydobyl po celom svete. Platby v kryptomenách akceptujú tie najväčšie retailové reťazce, ale aj menší obchodníci. Zaplatiť bitcoinom dnes môžete už v podstate za čokoľvek. Veľkým posunom pre bitcoin je to, že ho ako oficiálne štátne platidlo prijala prvá krajina – Salvador. Svoju úlohu zohral aj na Ukrajine, kde ľudia posielali v kryptomenách rôzne dary a príspevky. Viaceré krajiny alebo mestá umožňujú dnes zároveň platenie daní v kryptomenách a o využítí blockchainu intenzívne diskutujú už aj banky a vlády. Čas, keď bol bitcoin nástrojom „geekov“ a nadšencov, je tak dávno preč.

Je tu s nami už viac ako dekádu

Napriek viacerým vyhláseniam, ktoré počúvame aj dnes, že „bitcoin je mŕtvy“, je po viac ako dekáde stále tu. Nezastaviteľný. Bezhraničný. K dispozícii každému. Vracia ľuďom monetárnu politiku a slobodu, pričom im dáva možnosť odpútať sa od súčasného finančného systému. Aj to je jedna z vecí, ktorá mu pridáva na hodnote. Práve vo volatilných časoch „bear marketu“ by sme si to mali pripomínať.