CRYPTO

Smart kontrakty: Takto môžu zmeniť svet

DAO DECENTRALIZATION PoS (Proof-of-Stake) SMART CONTRACT
Smart kontrakty: Takto môžu zmeniť svet

TOP příspěvky

WEXO na konferencii o kryptomenách v srdci Slovenska predstavilo novú aplikáciu
COLD STORAGE/COLD WALLET CRYPTOCURRENCY CRYPTOCURRENCY ADDRESS PAPER WALLET WALLET SOFTWARE WALLET TOKEN

WEXO na konferencii o kryptomenách v srdci Slovenska predstavil...

Na konferencii pre odborníkov, fanúšikov kryptomien aj pre širokú verejnosť, ktorá sa zaujíma o kryptoaktíva, preds...

Čtěte více
Satoshi Nakamoto: Záhadný otec bitcoinu
1 SATOSHI (0.00000001 BTC) DECENTRALIZATION GENESIS BLOCK SATOSHI NAKAMOTO

Satoshi Nakamoto: Záhadný otec bitcoinu

Svet dodnes nepozná pravú identitu tvorcu bitcoinu. Kto v skutočnosti stojí za revolučnou technológiou blockchain?...

Čtěte více
NFT - Najvzrušujúcejšia novinka v kryptomenách
DIGITAL ART NFT

NFT - Najvzrušujúcejšia novinka v kryptomenách

Nezameniteľné tokeny, alebo NFT, zažívajú v roku 2021 absolútny boom. Viete, čo to NFT vlastne sú a prečo majú niek...

Čtěte více

Revolučná technológia s potenciálom pozitívne zmeniť fungovanie celého sveta alebo minimálne veľkého spektra odvetví. Pozrite sa s nami na niekoľko možností a existujúcich príkladov využitia inteligentných zmlúv.

V predchádzajúcom článku o smart kontraktoch sme sa venovali ich podstate a fungovaniu a tiež sme si rozobrali zaujímavé blockchainy, ktoré podporujú inteligentné zmluvy. Dnes už teda viete, ako funguje blockchain a že jeho možnosti nie sú limitované iba na presúvanie peňazí.

Smart kontrakty majú obrovský prínos pre spoločnosť vo všetkých oblastiach

Blockchain a technológia smart kontraktov majú enormný potenciál nielen pre jednotlivcov či organizácie, ale i pre celú spoločnosť. Vďaka možnostiam, ktoré inteligentné kontrakty postavené na blockchaine prinášajú, sa celá naša spoločnosť môže stať transparentnejšia, efektívnejšia a demokratickejšia, neskorumpovaná, nemanipulovaná…

V neposlednom rade smart kontrakty prispejú k novej úrovni zabezpečenia. Smart kontrakty majú pritom využitie vo všetkých odvetviach. Tu je niekoľko myšlienok a možností ich aplikácií:

ICO: Vlastná kryptomena

Jedným z princípov, kde sa môžete stretnúť s inteligentným kontraktom, je tzv. ICO (Initial CoinOffering), teda vytvorenie vlastnej a novej kryptomeny, respektíve tokenu. Tvorca novej kryptomeny vyberie prostriedky od investorov napríklad pomocou etherea akýmsi crowdfundingovým spôsobom napríklad cez ERC-20 token bežiaci v sieti etherea. Záujemca o novú kryptomenu však musí dobre zvážiť potenciál projektu a jeho dôveryhodnosť, aby nevymenil ethereum za bezcenné tokeny.

Smart kontrakty zmenia fungovanie štátu

Jednou z kľúčových oblastí, ktorú blockchain a inteligentné zmluvy zmenia, je jednoznačne štátny sektor. V súčasnosti môžu mnohé úvahy a debaty o implementácii decentralizovaných technológií napríklad pre e-Government znieť ako utópia. Príkladom možného fungovania nového sveta sú prvé decentralizované štáty ako Liberland či Liberstadt.

Štátne príspevky a dotácie

Štátny sektor je zastaraný. Trpí nesmiernou byrokraciou a neefektivitou. Pri posudzovaní, verifikácii a distribuovaní príspevkov či dávok v nezamestnanosti by mohli smart kontrakty výrazne celý systém vylepšiť, zrýchliť a zároveň aj zabrániť jeho zneužívaniu.

Vláda a štát

Nemotorný a skorumpovaný štát by vďaka smartkontraktom mohol fungovať efektívnejšie a transparentnejšie. Zredukovaná byrokracia a vopred jasne stanovené pravidlá štátnych operácií v podobe presne definovaných podmienok, navyše všetko zabezpečené bez možnosti akejkoľvek manipulácie. Dokážete si predstaviť dokonale naprogramovaný štát vďaka smart kontraktom?

Rýchlejšie a bez sprostredkovateľa

Online hudba a umelecké licencie

Tvorcom umeleckého obsahu, či už ide o hudbu,alebo videá, platia dnes rôzne platformy, ktoré ich prepájajú s ich fanúšikmi, za zobrazenie alebo počúvanie ich diela provízie. Vo svete blockchainuby potreba sprostredkovateľa odpadla a umelci by dostávali výplatu za licencie ich diel práve vďaka smart kontraktom. Tento problém už rieši niekoľko startupov (Mycelia, Ujo Music).

Poistenie

Blockchain dokáže dať vďaka smart kontraktom a spojením dát z poistiek s informáciami z reálneho sveta (napríklad o počasí) výroku „dôveruj, ale preveruj“ nový význam. Jedným z projektov venujúci sa poisteniu je napríklad Etherisc, ktorý sa označuje za decentralizovaný poistný protokol na vytváranie poistných produktov.

Alternatíva k právnemu systému

Lex Cryptographia je súbor pravidiel, ktoré fungujú na báze inteligentných zmlúv a decentralizovaných autonómnych organizácií. Predstavte si svet, v ktorom riešenie konfliktov preberá automatický online svet. Ten obsahuje pravidlá, ktoré sú vynútiteľné pomocou technologických nástrojov, nie právnymi štátnymi inštitúciami.

Už dnes existujú startupy, ktoré sa stavajú do rolyalternatívy voči súdnemu systému. Príkladom sú platformy ako Legalese, Kleros a The AragonNetwork. Čo myslíte, dočkáme sa, že algoritmy LexCryptographia napokon vytlačia zákony, sudcov a súdy, ako ich poznáme dnes?

Veľké korporácie držia krok

Inteligentné zmluvy sú základom revolúcie decentralizovaného sveta a tiež tvoria jadro DeFi, teda decentralizovaného financovania, pričom používajú silu rôznych protokolov. Z tých populárnych ide najmä o Compaund, Aave či Uniswap.

Množstvo korporácií, ale aj niektoré vlády a štátne organizácie už testujú, respektíve experimentujú so smart kontraktmi.

Jedným z priekopníkov z pohľadu štátov je švédska vláda, ktorá otestovala register pozemkov postavený na blockchaine a inteligentných zmluvách slúžiaci na preukazovanie vlastníctva pôdy. Pomocou inteligentných zmlúv vznikol aj systém vyrovnania obchodu s názvom Finality, za ktorým stojí holandská banka ING. Tá sa, mimochodom,podieľa aj na vývoji ďalších blockchainovýchiniciatív.

Za zmienku stojí aj videoherný gigant Ubisoft, ktorý vo veľkom štýle ponúkol svojim používateľom vlastniť vzácne nezameniteľné tokeny NFTzaložené na populárnej hernej franchise Rabbids.

Čo bude raz točiť svetom?

Na trhu sú už teraz stovky, ak nie tisícky platforiem, projektov a rôznych startupov, ktoré využívajú blockchain a smart kontrakty. Potenciál blockchainu je dnes už nespochybniteľný a každý, kto sa rozhodne naštudovať si TOP projekty, pravdepodobne zvažuje investíciu do jedného z nich.

Problémom je však množstvo „odpadu“, ktorý sa na blockchaine nachádza, nevynímajúc scam a pokusy o podvody. Novovzniknuté projekty stoja na tenkom ľade a bez riadnej analýzy vám rozhodne neodporúčame investovať do nich.

Koniec koncov, aj história nám ukazuje príklad, keďsi ľudia v 90. rokoch uvedomili potenciál internetu a investíciami do pochybných internetových firiem vznikla dotcom bublina, až kým v roku 2001 nepraskla. Isté však je, že prevratné technológie a nové aplikácie či služby postavené na blockchaine a smart kontraktoch tu s nami ostanú aj po tom, ako sa usadí prach.

Súvisiace články: