NEWS

Slováci budú z kryptomien platiť výrazne nižšie dane

BITCOIN (BTC) HALVING MINING
Slováci budú z kryptomien platiť výrazne nižšie dane

TOP příspěvky

WEXO na konferencii o kryptomenách v srdci Slovenska predstavilo novú aplikáciu
COLD STORAGE/COLD WALLET CRYPTOCURRENCY CRYPTOCURRENCY ADDRESS PAPER WALLET WALLET SOFTWARE WALLET TOKEN

WEXO na konferencii o kryptomenách v srdci Slovenska predstavil...

Na konferencii pre odborníkov, fanúšikov kryptomien aj pre širokú verejnosť, ktorá sa zaujíma o kryptoaktíva, preds...

Čtěte více
Satoshi Nakamoto: Záhadný otec bitcoinu
1 SATOSHI (0.00000001 BTC) DECENTRALIZATION GENESIS BLOCK SATOSHI NAKAMOTO

Satoshi Nakamoto: Záhadný otec bitcoinu

Svet dodnes nepozná pravú identitu tvorcu bitcoinu. Kto v skutočnosti stojí za revolučnou technológiou blockchain?...

Čtěte více
NFT - Najvzrušujúcejšia novinka v kryptomenách
DIGITAL ART NFT

NFT - Najvzrušujúcejšia novinka v kryptomenách

Nezameniteľné tokeny, alebo NFT, zažívajú v roku 2021 absolútny boom. Viete, čo to NFT vlastne sú a prečo majú niek...

Čtěte více

Slovenský parlament schválil novú legislatívu, ktorá občanom umožní platiť výrazne nižšie dane z kryptomien. Tento krok je výsledkom návrhu, ktorý predložila skupina poslancov zo strán SaS a OĽaNO. Nové opatrenia majú za cieľ zjednodušiť používanie virtuálnych mien v bežnom živote a podporiť investovanie a sporenie medzi obyvateľmi. Práve tieto zmeny by mohli výrazne prispieť k dlhodobému investičnému a celoeurópskemu dôchodkovému sporeniu.

Zmeny v zákone o dani z príjmov prinesú zníženie daňovej záťaže pri predaji virtuálnych mien. Príjmy z predaja kryptomien budú zdaňované zníženou 7% sadzbou dane až po uplynutí jedného roka od nadobudnutia. Ak sa však kryptomena predá do jedného roka od nadobudnutia, príjmy z tohto predaja sa zahrnú do základu dane spolu s ostatnými príjmami. Podobné zmeny sa týkajú aj príjmov z predaja kapitálového majetku od subjektov kolektívneho investovania.

Ďalšou významnou zmenou je výnimka pre príjmy nepresahujúce 2 400 eur z výmeny virtuálnej meny za majetok alebo služby. Novela tiež zdvojnásobuje maximálnu výšku prostriedkov, ktorú je možné investovať v rámci dlhodobého sporenia za jeden kalendárny rok, na 6-tisíc eur. Nakoniec, novela zákona o kolektívnom investovaní rozširuje možnosti pre investovanie do alternatívnych investičných fondov tým, že zvyšuje podiel majetku, ktorý môžu takéto fondy mať od kvalifikovaných investorov, z 20 % na 30 %. Tieto zmeny by mali občanom poskytnúť väčšiu flexibilitu pri investovaní a minimalizovať daňovú záťaž.

MicroStrategy dokúpila Bitcoiny v hodnote 347 miliónov dolárov

MicroStrategy

Dňa 28. júna softvérová analytická spoločnosť MicroStrategy oznámila firemný nákup 12 333 Bitcoinov v hodnote 347 miliónov dolárov. Po transakcii celkový počet Bitcoinov v držbe MicroStrategy vzrástol na 152 333 (4,52 miliardy dolárov), pri priemernej nákupnej cene 29 668 dolárov za kus.

Táto priemerná nákupná cena je blízka k nákupnej cene 28 136 dolárov uvedenej v deň oznámenia nákupu. Tieto mince boli zakúpené medzi 27. aprílom až 27. júnom. Nákup bol čiastočne financovaný vydávaním nových akcií, ako spoločnosť uviedla. K 28. júnu MicroStrategy vydala a predala celkom 1 079 170 akcií za celkový čistý výnos 337 miliónov dolárov. MicroStrategy aktívne nakupuje Bitcoiny pomocou hotovostného a akciového financovania počas “medvedieho” trhu, niekedy bez ohľadu na jeho súčasnú cenu. V prvom štvrťroku 2023 firma oznámila svoj prvý ziskový štvrťrok od roku 2020 vďaka jednorázovému daňovému príjmu.

Spoločnosť vedie Michael Saylor, ktorý je významným zástancom Bitcoinu a nachádza sa na čele pri adopcii tejto najväčšej svetovej kryptomeny ako strategického aktíva.

Riot Platforms pridá 33 000 Bitcoinových ťažiarní ešte pred halvingom 2024

Riot Platforms

Riot Platforms, jedna z najväčších svetových spoločností zaoberajúcimi sa ťažbou Bitcoinu, sa chystá pridať do svojej flotily v Texase 33 280 "next-gen" Bitcoinových ťažobných zariadení, ktoré stoja 162,9 milióna dolárov. Tieto ťažobné zariadenia boli získané od výrobcu MicroBT a zvýšia samostatnú ťažobnú kapacitu firmy o 7,6 exahashes za sekundu (EH/s), a to v predstihu pred ďalším halvingom Bitcoinu, ktorý sa má uskutočniť v polovici roku 2024.

Podľa vyjadrenia CEO Riot Platforms, Jasona Lesa, sa očakáva, že dohoda zvýši samostatnú ťažobnú kapacitu firmy na 20,1 EH/s, keď budú stroje nainštalované v prvom štvrťroku roku 2024. Riot Platforms tiež uviedla, že do 31. decembra 2024 by mohla zakúpiť ďalších 66 560 modelov týchto “next-gen” ťažiarní, čím by pridala 15,3 EH/s k ťažobnej kapacite firmy.