PRESS NEWS

Bitcoin Halving 2024 sa blíži!

BITCOIN (BTC) HALVING
Bitcoin Halving 2024 sa blíži!

TOP příspěvky

WEXO na konferencii o kryptomenách v srdci Slovenska predstavilo novú aplikáciu
COLD STORAGE/COLD WALLET CRYPTOCURRENCY CRYPTOCURRENCY ADDRESS PAPER WALLET WALLET SOFTWARE WALLET TOKEN

WEXO na konferencii o kryptomenách v srdci Slovenska predstavil...

Na konferencii pre odborníkov, fanúšikov kryptomien aj pre širokú verejnosť, ktorá sa zaujíma o kryptoaktíva, preds...

Čtěte více
Satoshi Nakamoto: Záhadný otec bitcoinu
1 SATOSHI (0.00000001 BTC) DECENTRALIZATION GENESIS BLOCK SATOSHI NAKAMOTO

Satoshi Nakamoto: Záhadný otec bitcoinu

Svet dodnes nepozná pravú identitu tvorcu bitcoinu. Kto v skutočnosti stojí za revolučnou technológiou blockchain?...

Čtěte více
NFT - Najvzrušujúcejšia novinka v kryptomenách
DIGITAL ART NFT

NFT - Najvzrušujúcejšia novinka v kryptomenách

Nezameniteľné tokeny, alebo NFT, zažívajú v roku 2021 absolútny boom. Viete, čo to NFT vlastne sú a prečo majú niek...

Čtěte více

K zníženiu odmeny pre ťažiarov (minerov) bitcoinu  na polovicu dôjde, keď počet blokov dosiahne 740 000. Predpokladá sa, že sa tak stane v apríli 2024. Vtedy sa odmena za blok zníži zo 6,25 BTC na 3,125 BTC. Historicky je táto udalosť spojená s rastom hodnoty bitcoinu (BTC), a preto priťahuje pozornosť investorov.

Zvyčajne cena bitcoinu pred halvingom rastie približne šesť mesiacov a počas tejto udalosti je pomerne stabilná. K primárnemu rastu dochádza v roku nasledujúcom po halvingu.

Je dôležité však podotknúť, že minulý výkon nie je ukazovateľom budúcich výsledkov. Otázne je, či si bitcoin udrží aktuálny trend. Táto udalosť nie je jediným faktorom, ktorý určuje pohyb ceny Bitcoinu. Pri ovplyvňovaní hodnoty kryptomeny zohráva kľúčovú úlohu aj nálada na trhu, prijatie, vývoj regulácie, makroekonomické faktory a technologický pokrok.

BTC halving cykly

Zdroj: https://www.tradingview.com/chart/BTCUSD/4ocD1Cgi-Bitcoin-Halving-Cycles-Cycle-Bottom-to-Previous-ATH/ 

Prečo dochádza k zníženiu hodnoty Bitcoinu na polovicu a aké to má ekonomické dôsledky:

Zníženie odmeny pre ťažiarov bitcoinu na polovicu je kľúčovou súčasťou menovej politiky bitcoinu. Je zabudovaná v blockchaine, ktorý vytvorila osoba/alebo skupina pod presudonymom „Satoshi Nakamoto“, takže sa nedá nijak ovplyvniť.

Softvér, ktorý bežia ťažiari vyžaduje, aby počítače v sieti súťažili v overovaní transakcií - prostredníctvom procesu známeho ako "ťažba". Softvér ich odmeňuje množstvom nových bitcoinov, keď dokážu, že vybrané transakcie sú platné.

Transakcie sa overujú v skupinách nazývaných "bloky" a blockchain je nakódovaný tak, aby každých 210 000 blokov znížil odmenu, ktorú dostanú ťažiari, na polovicu.

Cieľom je tak kontrolovať jeho ponuku a vytvoriť tak nedostatok.

 BTC Halving Dates

Čo sa stane s ťažiarmi, keď sa odmena za bitcoin zníži na polovicu?

Keď sa odmena za blok zníži na polovicu, niektorí ťažiari si môžu vypočítať, že ich ťažba už nebude rentabilná kvôli nákladom, ako sú náklady na elektrinu a hardvér. Niektorí môžu úplne prestať ťažiť, ak cena bitcoinu nestúpne, aby sa to kompenzovalo, čím sa zníži množstvo výpočtového výkonu v sieti. Nech sa stane čokoľvek, rýchlosť ťažby blokov by nemala byť ovplyvnená, pretože softvér automaticky upravuje náročnosť overovania transakcií, aby sa udržala stabilná rýchlosť.

Čo sa stane, keď sa vyťaží všetkých 21 miliónov bitcoinov?

Po vyťažení maximálnej zásoby 21 miliónov bitcoinov už ťažiari nebudú dostávať nové bitcoiny za overovanie blokov. Naďalej však budú dostávať transakčné poplatky - na ktoré prispievajú tí, ktorí vykonávajú platby - ako motiváciu na overovanie transakcií. Odhaduje sa, že posledný nový bitcoin bude vyťažený v roku 2140. V tomto okamihu sa kryptomena stane deflačnou, pretože mince sa môžu "stratiť" chybou používateľa - napríklad odoslaním mincí na neplatnú adresu.

Aká bude cena bitcoinu (BTC) po halvingu?

Mnohí špekulovali, že cena bitcoinu v týždňoch pred a po tejto udalosti vzrastie. Čiastočne preto, že sa očakáva, že polovičná hodnota pritiahne k bitcoinu zvýšenú pozornosť, ale aj preto, že sa zníži ponuka nových mincí, ktoré sa dostanú do obehu.

Prípadný nárast ceny však bude závisieť od toho, ako sa vyvinie dopyt po bitcoinoch. V žiadnom prípade nie je zaručené, že sa zvýši - alebo dokonca zostane stabilná - keďže cena bitcoinu je volatilná a už v minulosti sme videli obrovské prepady na cene.

Autor: Marek Kalina

Zakladateľ finančného portálu www.finfin.sk