TOP

Satoshi Nakamoto: Záhadný otec bitcoinu

1 SATOSHI (0.00000001 BTC) DECENTRALIZATION GENESIS BLOCK SATOSHI NAKAMOTO
Satoshi Nakamoto: Záhadný otec bitcoinu

TOP příspěvky

WEXO na konferencii o kryptomenách v srdci Slovenska predstavilo novú aplikáciu
COLD STORAGE/COLD WALLET CRYPTOCURRENCY CRYPTOCURRENCY ADDRESS PAPER WALLET WALLET SOFTWARE WALLET TOKEN

WEXO na konferencii o kryptomenách v srdci Slovenska predstavil...

Na konferencii pre odborníkov, fanúšikov kryptomien aj pre širokú verejnosť, ktorá sa zaujíma o kryptoaktíva, preds...

Čtěte více
Satoshi Nakamoto: Záhadný otec bitcoinu
1 SATOSHI (0.00000001 BTC) DECENTRALIZATION GENESIS BLOCK SATOSHI NAKAMOTO

Satoshi Nakamoto: Záhadný otec bitcoinu

Svet dodnes nepozná pravú identitu tvorcu bitcoinu. Kto v skutočnosti stojí za revolučnou technológiou blockchain?...

Čtěte více
NFT - Najvzrušujúcejšia novinka v kryptomenách
DIGITAL ART NFT

NFT - Najvzrušujúcejšia novinka v kryptomenách

Nezameniteľné tokeny, alebo NFT, zažívajú v roku 2021 absolútny boom. Viete, čo to NFT vlastne sú a prečo majú niek...

Čtěte více

Svet dodnes nepozná pravú identitu tvorcu bitcoinu. Kto v skutočnosti stojí za revolučnou technológiou blockchain? Pátrajte s nami - kto je Satoshi Nakamoto?

Bitcoin je považovaný za jednu z najdôležitejších inovácií a technologických noviniek od vynájdenia internetu. Technológia blockchain, o ktorej sa často hovorí, že spôsobí revolúciu naprieč viacerými odvetviami, nám z fundamentálneho hľadiska, dáva do rúk slobodu. Práve silu blockchainu, ako decentralizovaného nástroja, si mnohí ešte dnes poriadne neuvedomujú. Uvedomoval si ju však Satoshi Nakamoto, ktorý si dodnes zachováva anonymitu. Kto by však mohol byť „záhadný otec“ bitcoinu?

Bitcoin a jeho začiatky

Základy fungovania dnešných kryptomien tak, ako ich poznáme, položil Satoshi Nakamoto, keď ešte v roku 2008 popísal fungovanie bitcoinového protokolu vo svojej práci Bitcoin: systém peer-to-peer elektronickej hotovosti. O rok neskôr už bol blockchain v prevádzke a Satoshi Nakamoto vyťažil prvý blok, známy ako "Genezis blok".

Prvá bitcoinová transakcia bola uskutočnená medzi Satoshi Nakamotom a fanúšikom kryptomien menom Hal Finney. Toto meno si zapamätajte, budeme ho ešte spomínať. Finney prijal od Nakamota 10 bitcoinov. Medzi ďalšími boli tiež Nick Szabo či Wei Dai. Prvá komerčná transakcia sa uskutočnila až v roku 2010, kedy developer Laszlo Hanyecz zaplatil za pizzu 10 tisíc bitcoinov. Tento deň sa v krypto svete oslavuje ako Bitcoin pizza day.

Satoshi Nakamoto sa však náhle v roku 2011 odmlčal. Poslednýkrát sa Satoshi ozval 23. apríla 2011, kedy jednému z vývojárov napísal, že "prešiel k iným veciam" a že verí, že budúcnosť bitcoinu je "v správnych rukách". To bola posledná známa digitálna stopa, ktorá ostala po anonymnom tvorcovi bitcoinu.

Pátranie po neznámej identite

Od samotného začiatku sa špekuluje, kto stojí za pseudonymom Satoshi Nakamoto. Hoci mal vo svojom profile uvedené, že žije v Japonsku, viacerí odborníci predpokladajú, že vzhľadom na jeho vynikajúcu angličtinu nie je Japonec. Podľa mnohých, môže ísť dokonca o tím ľudí, keďže samotný kód bitcoinu je navrhnutý až príliš dobre, aby za ním stála jedna osoba.

Podľa dokonalej britskej angličtiny v komentároch na rôznych fórach by Satoshi Nakamoto, alebo teda jeden člen z tímu, mohol mať britské korene. Toto tvrdenie podporujú aj mnohé výrazy typické pre britský dialekt, ktoré Satoshi Nakamoto v komunikácii používal. Okrem vyjadrovania, ktoré by zodpovedalo osobe žijúcej v Spojenom kráľovstve, tejto hypotéze pridáva na pravdepodobnosti aj fakt, že v prvom bloku vyťaženom Satoshim Nakamotom bol zakódovaný výňatok článku z vtedajšieho vydania londýnskej tlače.

Americká NSA údajne pozná identitu Satoshi Nakamota. Bezpečnostná služba USA overovala totožnosť tvorcu bitcoinu, aby zistila, či nejde o ruský alebo čínsky nástroj na ohrozenie bezpečnosti Spojených štátov.

Kto je Satoshi Nakamoto?

Mnohí, z nižšie spomínaných osôb, sa na vývoji bitcoinu neskôr priamo podieľali alebo boli v komunite výraznými osobnosťami už od samého začiatku.

Nick Szabo

Americký IT špecialista, ktorý pracoval, ešte pred vznikom bitcoinu, na podobnom projekte s názvom Bit Gold. Aj samotný Satoshi Nakamoto tento projekt citoval. Nick Szabo sa zameriaval na kryptografiu a jeho technické zázemie a vzdelanie ho v zozname "podozrivých" dáva na prvé priečky. Nick Szabo je navyše známy tým, že v minulosti používal pseudonymy.

Hal Finney

Ako prvý obdržal bitcoinovú transakciu z peňaženky samotného Satoshi Nakamota. Finney pracoval v spoločnosti PGP, ktorá vyvinula softvér na šifrovanie komunikácie. Finney bol kryptografickým priekopníkom. So šifrovaním mal bohaté skúsenosti a považoval sa za kyberpunkera, pre ktorého bolo dôležité zachovanie slobody a anonymity. Hal Finney bol v roku 2014 uvedený do kryogénneho spánku, kde teraz čaká, až bude objavený liek na amyotrofickú laterálnu sklerózu, ktorá mu bola diagnostikovaná. Zaujímavosťou je, že Finney mal suseda, ktorý sa volal Dorian Satoshi Nakamoto.

Craig Steven Wright

Ako jediný vyhlásil sám o sebe, že je Satoshi Nakamoto. Avšak, keď bol vyzvaný, aby svoje tvrdenia dokázal privátnymi kľúčmi od bitcoinovej peňaženky Satoshi Nakamota, svoj postoj zmenil. Mnohé vo svete kryptomien významné osobnosti, vrátane spoluzakladateľa Etherea Vitalika Buterina, ho verejne označili za podvodníka. Craig je zároveň obvinený za krádež kryptomien v hodnote desiatok miliárd dolárov, ktoré mal odcudziť zosnulému kolegovi Davidovi Kleimanovi.

1 000 000 bitcoinov

Pokiaľ Satoshi Nakamoto vlastní privátne kľúče od svojej peňaženky, patrí dnes k jedným z najbohatších ľudí na svete. Vo svojej peňaženke má totiž 1 000 000 jednotiek bitcoinu, teda 5% celkového množstva v obehu, ktoré pri dnešnej trhovej hodnote predstavujú enormné bohatstvo. Odkedy sa však Satoshi Nakamoto odmlčal, jeho peňaženka ostáva neaktívna.
Špekuluje sa preto, že Satoshi Nakamoto môže byť aj mŕtvy a jeho bitcoiny sú navždy stratené.

Satoshi Nakamoto, či už išlo o osobu alebo tím ľudí, stvoril a dal svetu kryptomenu s cieľom dať finančnú slobodu do rúk bežných ľudí tak, aby nad touto menou nemali kontrolu finančné inštitúcie. Je pravdepodobné, že pravú identitu Satoshi Nakamota nikdy nespoznáme. A nie je to ani dôležité.

Bitcoin si žije vlastným životom tak, ako bol naprogramovaný. Fakt, že nepoznáme tvorcu bitcoinu, dodáva tejto novej technológii zvýšenú bezpečnosť a podčiarkuje fakt, že bitcoin je skutočne prvou decentralizovanou menou na svete, ktorú nemôže nikto ovládať a manipulovať. Ani samotný tvorca, tajomný Satoshi Nakamoto.