CRYPTO

Prečo sú kryptomeny ekologickejšou voľbou ako tradičné finančné systémy?

BITCOIN (BTC) ETHEREUM (ETH) MINING PoS (Proof-of-Stake) PoW (Proof-of-Work)
Prečo sú kryptomeny ekologickejšou voľbou ako tradičné finančné systémy?

TOP příspěvky

WEXO na konferencii o kryptomenách v srdci Slovenska predstavilo novú aplikáciu
COLD STORAGE/COLD WALLET CRYPTOCURRENCY CRYPTOCURRENCY ADDRESS PAPER WALLET WALLET SOFTWARE WALLET TOKEN

WEXO na konferencii o kryptomenách v srdci Slovenska predstavil...

Na konferencii pre odborníkov, fanúšikov kryptomien aj pre širokú verejnosť, ktorá sa zaujíma o kryptoaktíva, preds...

Čtěte více
Satoshi Nakamoto: Záhadný otec bitcoinu
1 SATOSHI (0.00000001 BTC) DECENTRALIZATION GENESIS BLOCK SATOSHI NAKAMOTO

Satoshi Nakamoto: Záhadný otec bitcoinu

Svet dodnes nepozná pravú identitu tvorcu bitcoinu. Kto v skutočnosti stojí za revolučnou technológiou blockchain?...

Čtěte více
NFT - Najvzrušujúcejšia novinka v kryptomenách
DIGITAL ART NFT

NFT - Najvzrušujúcejšia novinka v kryptomenách

Nezameniteľné tokeny, alebo NFT, zažívajú v roku 2021 absolútny boom. Viete, čo to NFT vlastne sú a prečo majú niek...

Čtěte více

V rámci oslavy Dňa Zeme sa zvykne hovoriť o opatreniach a zodpovednom prístupe k životnému prostrediu. Pri tomto dôležitom dni si pripomíname, aký význam má ochrana prírody a životného prostredia pre nás aj pre budúce generácie. V súčasnosti sa stále viac diskutuje o tom, aký dopad má technológia a digitalizácia na životné prostredie.

Mýty či skutočnosť? Fakty o digitálnych menách a ich vplyv na prírodu

Dnes, keď sa celý svet snaží zlepšiť svoje environmentálne chovanie, stále viac ľudí začína zvažovať, ako sa ekologicky orientovať aj v oblasti kryptomien. Existuje mnoho debát o tom, či sú kryptomeny environmentálne šetrné alebo nie. V tomto článku sa pozrieme na argumenty, prečo kryptomeny sú ekologickejšie ako bankový sektor alebo ťažba zlata a ako niektoré kryptomeny už eliminujú svoju uhlíkovú stopu.

Keď porovnáme kryptomeny s bankovým sektorom, je zrejmé, že výroba kryptomien vyžaduje menej energie ako prevádzka bankového systému. V skutočnosti, podľa správy zverejnenej v magazíne Nature, celková spotreba energie spojená s kryptomenami je len zlomkom toho, čo bankový sektor využíva. Banky majú obrovské množstvo fyzických priestorov, ktoré sú potrebné pre svoju prevádzku, zatiaľ čo kryptomeny vyžadujú iba výpočtovú silu a hardvér.

Ďalším argumentom pre ekologickú výhodu kryptomien je porovnanie ich prevádzky s ťažbou zlata. Ťažba zlata je známa svojou veľkou uhlíkovou stopou, pretože vyžaduje obrovské množstvo energie a chemikálií. Na druhej strane, kryptomeny sa ťažia s použitím obnoviteľnej energie. Tento fakt môže ovplyvniť mnohých ľudí pri rozhodovaní či investovať do sveta kryptomien.

TIP: Bitcoin je viac EKO ako ťažba zlata alebo banky

Energy consumption

Zdroj: Galaxy Digital

Obnoviteľná energia a kryptomeny: Spojenie pre budúcnosť?

Podobné kroky sa v poslednej dobe uskutočnili aj v prípade Bitcoinu, kde sa prišlo s novými technologickými riešeniami, ako znížiť jeho uhlíkovú stopu. Jedným z príkladov môže byť tzv. "Bitcoin Mining Council", ktorý si kládol za cieľ zvýšiť podiel obnoviteľných zdrojov v ťažbe Bitcoinu a zabezpečiť udržateľnosť tejto činnosti. Tento krok získal podporu mnohých významných hráčov na trhu kryptomien, ktorí sa stotožňujú s potrebou zvýšiť zodpovednosť a zabezpečiť ekologické ťaženie kryptomien.

Dôležitou súčasťou ekologickejších kryptomenových ekosystémov sú aj tzv. "zelené" kryptomeny, ktoré sa snažia minimalizovať svoju uhlíkovú stopu. Jedným z najznámejších príkladov môže byť Ethereum, ktoré už v minulosti prešlo na nový algoritmus potvrdzovania transakcií (Proof-of-Stake), ktorý je oveľa ekologickejší ako starší algoritmus (Proof-of-Work) používaný napríklad v prípade Bitcoinu. Ethereum sa tak stalo jednou z prvých kryptomien, ktoré eliminujú svoju uhlíkovú stopu a využívajú obnoviteľné zdroje energie.

Ethereum nie je jedinou kryptomenou, ktorá sa snaží zlepšiť svoju environmentálnu stopu. Ďalšie projekty, ako napríklad Cardano a Algorand, sa tiež snažia nájsť spôsoby, ako využiť obnoviteľnú energiu pre svoju ťažbu.

Ako digitálne meny pomáhajú chrániť životné prostredie?

V súvislosti s udržateľnosťou a ekológiou je dôležité spomenúť aj fakt, že kryptomeny majú potenciál viesť k väčšej finančnej inklúzii, čo by mohlo pomôcť mnohým krajinám na svete v boji proti chudobe a nezamestnanosti. Zabezpečenie väčšieho prístupu k finančným službám môže pomôcť obmedziť korupciu a nelegálne obchody, čím by sa zlepšila celková ekonomická situácia v mnohých krajinách.

Kryptomeny teda môžu byť nielen ekologickejšou a udržateľnejšou alternatívou k tradičným finančným službám, ale aj nástrojom na dosiahnutie väčšej finančnej inklúzie a celkovej prosperity. Ako uviedol CEO spoločnosti Coinbase Brian Armstrong: "Dúfame, že kryptomeny môžu byť súčasťou riešenia pre globálne environmentálne problémy, ktorým dnes čelíme."

S narastajúcim povedomím o environmentálnych výzvach sa stále viac kryptomenových projektov sústreďuje na to, ako minimalizovať svoj vplyv na životné prostredie. Mnohé z nich sa zaviazali k tomu, že budú využívať len obnoviteľné zdroje energie a taktiež sa snažia minimalizovať svoju uhlíkovú stopu.

Kryptomeny ako nástroj pre zodpovedné investovanie do ekológie a udržateľnosti

V konečnom dôsledku môžeme povedať, že kryptomeny môžu byť v súčasnosti jedným z najekologickejších spôsobov finančných transakcií. Ich vplyv na životné prostredie sa neustále zlepšuje a dôležité je, aby sa projektové tímy ďalej zameriavali na to, ako minimalizovať svoj negatívny vplyv na našu planétu.

Gold vs Bitcoin