NEWS

Nebezpečný precedens pre CBDC. Nový euro stablecoin má funkciu, ktorá umožňuje vziať všetky vaše peniaze

DECENTRALIZATION STABLE COIN
Nebezpečný precedens pre CBDC. Nový euro stablecoin má funkciu, ktorá umožňuje vziať všetky vaše peniaze

TOP příspěvky

WEXO na konferencii o kryptomenách v srdci Slovenska predstavilo novú aplikáciu
COLD STORAGE/COLD WALLET CRYPTOCURRENCY CRYPTOCURRENCY ADDRESS PAPER WALLET WALLET SOFTWARE WALLET TOKEN

WEXO na konferencii o kryptomenách v srdci Slovenska predstavil...

Na konferencii pre odborníkov, fanúšikov kryptomien aj pre širokú verejnosť, ktorá sa zaujíma o kryptoaktíva, preds...

Čtěte více
Satoshi Nakamoto: Záhadný otec bitcoinu
1 SATOSHI (0.00000001 BTC) DECENTRALIZATION GENESIS BLOCK SATOSHI NAKAMOTO

Satoshi Nakamoto: Záhadný otec bitcoinu

Svet dodnes nepozná pravú identitu tvorcu bitcoinu. Kto v skutočnosti stojí za revolučnou technológiou blockchain?...

Čtěte více
NFT - Najvzrušujúcejšia novinka v kryptomenách
DIGITAL ART NFT

NFT - Najvzrušujúcejšia novinka v kryptomenách

Nezameniteľné tokeny, alebo NFT, zažívajú v roku 2021 absolútny boom. Viete, čo to NFT vlastne sú a prečo majú niek...

Čtěte více

Francúzska banka Societe Generale predstavila nový euro-stablecoin typu CBDC, ktorého kód má však niekoľko problematických častí. Toto nové aktívum s názvom CoinVertible je založené na blockchainovej platforme Ethereum a jeho označenie je EURCV. Stablecoin je momentálne dostupný iba pre klientov tejto banky.

Aj napriek tomu, že banka tvrdí, že tento stablecoin je úplne zabezpečený a disponuje právnou štruktúrou, niektorí krypto-odborníci už našli v kóde niekoľko problematických častí. Medzi nimi sa nachádza aj funkcia, ktorá bankám dovoľuje vziať si peniaze od používateľov.

Tento stablecoin je založený na platforme Ethereum, čo znamená, že bude mať obmedzenia vo veľkosti transakcií. Aj napriek tomu, že je dostupný iba pre klientov banky Societe Generale, niektorí odborníci varujú, že takýto typ CBDC by mohol byť zneužitý na kontrolu výdavkov ľudí.

Tento stablecoin vytvára nebezpečný precedens pre ďalšie typy centralizovaných digitálnych mien emitovaných bankami. Zákonodarcovia vo viacerých krajinách varovali pred zneužitím týchto mien a potenciálnym obmedzením finančnej slobody občanov.

Európsky parlament prijíma legislatívu MiCA zameranú na kryptomeny

MiCA

Po dvoch odkladoch Európsky parlament konečne rokoval o legislatíve Markets in Crypto-Assets Act (MiCA), ktorá bola predstavená už v roku 2020. MiCA si stanovuje štandardné pravidlá pre kryptoaktíva v EÚ a poskytuje tak právnu istotu pre kryptopriemysel a investorov. Regulácia stanovuje smernice pre prevádzku, štruktúru a správu vydavateľov tokenov digitálnych aktív. Taktiež určuje pravidlá pre transparentnosť a požiadavky na zverejňovanie informácií o emisii, či obchodovaní s kryptomenami.

Konkrétne ustanovenia týkajúce sa stablecoinov sa budú plne uplatňovať od júla 2024 a ostatné ustanovenia vrátane tých, ktoré sa týkajú poskytovateľov služieb s kryptomenami, budú platné od januára 2025.

Janet Ho, vedúca európskej politiky v spoločnosti Chainalysis, a Nadia Filali, riaditeľka programu blockchainu v skupine Caisse des Dépôts, zdôraznili, že úspech MiCA bude závisieť od silného feedbacku a prepracovania niektorých častí dokumentácie. EU úradníci však zdôrazňujú bezpečnosť investorov ako hlavnú úlohu MiCA. Tá by mala v budúcnosti minimalizovať negatívne následky incidentov ako insolventnosť FTX.

Spojené arabské emiráty navrhujú vytvorenie decentralizovanej ekonomiky

UAE

Abu Dhabi Global Market (ADGM) predstavilo právny rámec pre decentralizovanú ekonomiku so zameraním na blockchain, kryptomeny a distribuovanú technológiu účtovníctva. Navrhovaný regulačný rámec zahŕňa rôzne aspekty DLT, ako sú správa, kontrola, hlasovanie držiteľov tokenov, zverejňovanie informácií, rozdelenie ziskov, likvidácia a neschopnosť plnenia.

Navrhovaný rámec kladie dôraz na transparentnosť, spravodlivosť a decentralizovanú správu, pričom držitelia tokenov majú právo hlasovať o určitých záležitostiach, pokiaľ nie je výslovne uvedené inak. ADGM žiada spätnú väzbu od verejnosti na tento návrh, ktorý odráža jeho záväzok podporovať a podnecovať rozvoj kryptomenových a DeFi projektov.

Navrhovaný právny rámec ADGM pre decentralizovanú ekonomiku je krok smerom k vytvoreniu regulačného prostredia, ktoré podporuje rast a rozvoj nových technológií. Rozvoj týchto technológií v krajine vytvorí základ decentralizovanej ekonomiky. Navrhovaný rámec kladie silný dôraz na transparentnosť a spravodlivosť, čo zodpovedá základným princípom blockchainu a DLT. Záväzok ADGM podporovať a podnecovať kryptomenové a DeFi projekty je pozitívnym signálom pre rast a rozvoj slobodnej ekonomiky.