CRYPTO

CEX vs DEX: Aký je medzi nimi rozdiel?

dApps DeFi DIGITAL ASSET
CEX vs DEX: Aký je medzi nimi rozdiel?

TOP příspěvky

WEXO na konferencii o kryptomenách v srdci Slovenska predstavilo novú aplikáciu
COLD STORAGE/COLD WALLET CRYPTOCURRENCY CRYPTOCURRENCY ADDRESS PAPER WALLET WALLET SOFTWARE WALLET TOKEN

WEXO na konferencii o kryptomenách v srdci Slovenska predstavil...

Na konferencii pre odborníkov, fanúšikov kryptomien aj pre širokú verejnosť, ktorá sa zaujíma o kryptoaktíva, preds...

Čtěte více
Satoshi Nakamoto: Záhadný otec bitcoinu
1 SATOSHI (0.00000001 BTC) DECENTRALIZATION GENESIS BLOCK SATOSHI NAKAMOTO

Satoshi Nakamoto: Záhadný otec bitcoinu

Svet dodnes nepozná pravú identitu tvorcu bitcoinu. Kto v skutočnosti stojí za revolučnou technológiou blockchain?...

Čtěte více
NFT - Najvzrušujúcejšia novinka v kryptomenách
DIGITAL ART NFT

NFT - Najvzrušujúcejšia novinka v kryptomenách

Nezameniteľné tokeny, alebo NFT, zažívajú v roku 2021 absolútny boom. Viete, čo to NFT vlastne sú a prečo majú niek...

Čtěte více

Na kryptotrhoch existujú dva typy búrz: centralizované (CEX) a necentralizované (DEX). Aký je medzi nimi rozdiel a na čo by ste si mali dať pozor pri obchodovaní na týchto burzách?

CEX – Centralizovaná burza

CEX existujú už od počiatku kryptomien a aj dnes patria medzi najpopulárnejšie kryptoburzy. Sú známe svojou bezkonkurenčnou jednoduchosťou použitia, dobrou používateľskou skúsenosťou (UX experience) a schopnosťou obchodovať s tokenmi zo všetkých blockchainov.

Centralizované burzy (Binance, Kraken alebo OKEx) majú vlastnú knihu objednávok. V nej je každá objednávka zaznamenaná a overená. Na zabezpečenie správnosti sú údaje vymieňané interne prostredníctvom dedikovaných serverov a prechádzajú centralizovanými bezpečnostnými procesmi.

CEX spravidla fungujú pod regulačným dohľadom a majú v sebe zabudované rozsiahle bezpečnostné zásady typu „poznaj svojho zákazníka“. Centralizované burzy zároveň aktívne zasahujú proti podvodníkom podľa platných zákonov, aby zabránili praniu špinavých peňazí.

Vhodná pre začiatočníkov

Tento typ burzy využívajú najmä začiatočníci, pretože centralizovaná štruktúra im ponúka užívateľsky prívetivú platformu, vďaka ktorej sú nákup a správa digitálnych mien veľmi jednoduché.

Objem objednávok a transakcií na centralizovaných burzách je zvyčajne výrazne vyšší ako na DEX, sieť totiž netreba aktualizovať v reálnom čase. V dôsledku toho je rýchlosť obchodovania veľmi vysoká. Jednoduchosť CEX platformy však vyžaduje, aby súkromné kľúče integrovaných peňaženiek zostali na burze.

Príkladom slovenskej CEX burzy je platforma WEXO. Ide o bezpečnú, rýchlu a jednoduchú platformu, ktorá sa pravidelne aktualizuje, je kompatibilná s mnohými zariadeniami a jej support tím je neustále k dispozícii.

Výhody CEX

Objemy obchodov

Centralizované burzy sú zvyčajne vysoko likvidné. Pre nováčikov to v podstate predstavuje záruku, že ich aktíva môžu byť kedykoľvek bezproblémovo vymenené. Pre skúsených obchodníkov poskytujú CEX burzy spôsob, ako presúvať relatívne veľké množstvo finančných prostriedkov v priebehu niekoľkých minút.

Jednoduchosť používania

Jednou z najlepších vlastností väčšiny CEX je používateľské rozhranie. Centralizované burzy odvádzajú skvelú prácu pri privádzaní nových používateľov do kryptopriestoru. Niektoré CEX platformy (Binance) poskytujú zjednodušené verzie používateľom, ktorí chcú robiť základné obchody. Okrem toho fungujú takmer rovnakým spôsobom ako online brokeri, takže pre tradičných investorov pôsobia ako starí známi.

Množstvo ďalších funkcií

Okrem obrovského množstva digitálnych aktív, ktoré CEX podporujú, ponúkajú aj ďalšie funkcie – možnosť výmeny jedného aktíva za druhé, obchodovanie s maržou, obchodovanie s kryptoderivátmi, výmenné stávky a požičiavanie marží.

Nevýhody CEX

Wash Trading

Depozitné peňaženky
Hoci CEX burzy poskytujú jednoduché obchodovanie a vysokú likviditu, ich peňaženky sú depozitné, čo znamená, že burzy majú autoritu nad vašimi kryptomenami. Kryptopeňaženka by mala byť bez úschovy. Peňaženky CEX tak môžu predstavovať bezpečnostné riziko pre svojich obchodníkov a investorov.

Rozsiahle KYC zásady a regulácie

KYC (Know-your-customers) zásady znamenajú, že operátori sú povinní zbierať rozsiahle údaje o svojich zákazníkoch. Centralizované burzy sú pod pravidelnou kontrolou regulátorov, poskytovateľov tretích strán a právnych predpisov. Táto pravidelnosť je v rozpore so základnou myšlienkou kryptomien.

DEX – Decentralizovaná burza

Decentralizovaná burza ponúka rovnaké základné funkcie ako CEX – knihy objednávok (Automated Market Maker (AMM)), obchodné miesto, párovací systém a bezpečnostné funkcie.

Rozdiel oproti CEX je v tom, že všetky tieto funkcie sú decentralizované. DEX nie sú založené na interných serveroch a vlastnej IT infraštruktúre, ale pôsobia ako decentralizovaná aplikácia (dApp) na blockchaine. V zásade je dôležité rozlišovať medzi dvoma typmi decentralizovaných búrz: menovo orientované a menovo neutrálne DEX.

Decentralizované burzy (PancakeSwap alebo Uniswap) sú autonómne finančné protokoly poháňané inteligentnými zmluvami, ktoré umožňujú obchodníkom s kryptomenami previesť jedno digitálne aktívum na iné so všetkými transakciami viditeľnými na blockchaine.

Decentralizované burzy získali značný podiel na trhu s kryptomenami v dôsledku zvyšujúcej sa používateľskej prívetivosti a rastúcemu porozumeniu medzi používateľmi kryptomien o dôležitosti udržania kontroly nad súkromnými kľúčmi.

Výhody DEX

Anonymita a súkromie

Používanie decentralizovanej burzy zvyčajne vyžaduje iba pripojenie peňaženky a podpísanie transakcie. Nevyžaduje sa žiadny proces overenia identity.

Bezpečnosť

Decentralizované burzy sú vo všeobecnosti bezpečnejšie ako centralizované burzy.
Hackeri sa zameriavajú na burzy, aby mali prístup k centrálnej databáze a extrahovali súkromné kľúče používateľov a vybrali ich prostriedky. Keďže DEX burza nie je depozitná a nedrží vaše súkromné kľúče, hackeri sa nemôžu dostať do vašej peňaženky. DEX burza takisto nevyžaduje žiadne kontroly identity, a preto je vylúčené riziko úniku súkromných údajov používateľa.

DeFi a NFT integrácia

DEX burzy umožňujú používateľom prístup do sveta inteligentných zmlúv a DApps, ktoré poskytujú finančné služby vrátane úverových a sporiacich produktov, ako aj projektov NFT.

Nevýhody DEX

Nedepozitná povaha DEX

To, že burza DEX nie je depozitná sa môže zmeniť na nevýhodu v momente, ak používateľ neuchováva svoje súkromné kľúče v bezpečí. Ak ich stratí alebo zabudne, natrvalo stratí aj svoje prostriedky. Neexistuje spôsob, ako obnoviť počiatočnú frázu pre jedinečnú peňaženku, čo znamená, že neexistuje spôsob, ako kľúče opätovne získať.

Obmedzené obchodovanie

Funkcie DEX sú v súčasnosti obmedzené – maržové obchody, limitné objednávky, futures, opcie a iné funkcie, sú zvyčajne nedostupné.

Efektivita a účinnosť

Decentralizované burzy nie sú také rýchle a efektívne ako CEX pre problémy so škálovateľnosťou, ktorým čelí väčšina blockchainov. Centralizované burzy nemajú tento problém, pretože na zabezpečenie hladkého chodu používajú mechanizmy v reťazci aj mimo neho.

CEX alebo DEX – akú kryptoburzu využívať?

Oba typy kryptobúrz umožňujú používateľom nakupovať a predávať kryptomeny s hlavnými rozdielmi v kľúčových prvkoch (likvidita, bezpečnosť a použiteľnosť). Pre začiatočníkov, ktorí chcú vstúpiť do kryptopriestoru, CEX poskytujú jednoduchý a rýchly spôsob obchodovania. Na druhej strane sú DEX burzy vhodnejšie pre skúsených obchodníkov, ktorí hľadajú súkromie a úplnú kontrolu nad svojimi digitálnymi fondmi.

WEXO ako decentralizovaná burza

Platforma WEXO sa neustále vyvíja aj na stranu decentralizácie. V budúcnosti si bude môcť každý zákazník vybrať, ako bude WEXO používať – či sa spoľahne na bezpečnosť v našich rukách, alebo si radšej sám ponechá kontrolu nad svojimi digitálnymi aktívami.